top of page

Bescherm je account beter met multifactorauthenticatie (MFA)

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) adviseert alle bedrijven en organisaties in ons land om zo snel als mogelijk tweestapsverificatie (2FA) te activeren op alle externe verbindingen. Het is een advies dat we al jaren aan onze klanten geven. Maar waarom is het zo belangrijk?


In de huidige digitale wereld, waar cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het beschermen van onze online accounts van cruciaal belang. Het gebruik van sterke wachtwoorden volstaat niet meer, omdat cybercriminelen steeds inventiever worden in het verkrijgen van toegang tot gevoelige informatie. Gelukkig biedt multifactorauthenticatie (MFA) een extra beveiligingslaag die ons helpt onze accounts te beschermen.


Waarom is MFA belangrijk?


Het gebruik van alleen een wachtwoord om onze accounts te beschermen is niet langer afdoende. Zelfs complexe wachtwoorden of het gebruik van wachtwoordmanagers bieden onvoldoende bescherming tegen geavanceerde cyberaanvallen, zoals phishing of het raden van wachtwoorden op basis van sociale media-activiteiten. Als een aanvaller eenmaal toegang heeft tot onze gegevens, kunnen de gevolgen ernstig zijn - van financiële verliezen tot identiteitsdiefstal.

Wat is multifactorauthenticatie (MFA)?


MFA is een beveiligingsmethode waarbij meerdere verificatiestappen worden vereist om toegang tot een account te krijgen. In plaats van alleen een gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken, vereist MFA dat gebruikers een combinatie van twee of meer authenticatiemethoden gebruiken om hun identiteit te bevestigen. Dit kunnen methoden zijn zoals een telefoontje, een authenticatie-applicatie, vingerafdrukverificatie of gezichtsscans. Door MFA te implementeren, worden onze accounts beter beschermd, zelfs als een aanvaller erin slaagt ons wachtwoord te bemachtigen.


Voordelen van MFA

  1. Betere beveiliging: MFA voegt een extra beveiligingslaag toe aan onze accounts, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om toegang te krijgen, zelfs als ze ons wachtwoord weten.

  2. Bescherming tegen phishing: MFA helpt beschermen tegen phishingaanvallen, omdat zelfs als we per ongeluk onze inloggegevens aan een phishingwebsite verstrekken, de aanvaller geen toegang kan krijgen zonder de tweede verificatiestap.

  3. Identiteitsbescherming: Door MFA te gebruiken, kunnen we onze online identiteit beter beschermen, waardoor het risico op identiteitsdiefstal en fraude wordt verminderd.

  4. Veilig online winkelen: MFA biedt extra beveiliging bij het doen van online aankopen, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang tot onze betaalgegevens kleiner wordt.

Hoe schakel je MFA in?


Het activeren van MFA is relatief eenvoudig en wordt ondersteund door veel online diensten. In de meeste gevallen kunnen we MFA inschakelen door naar de beveiligingsinstellingen van onze accounts te gaan en de optie voor MFA te zoeken, die mogelijk wordt aangeduid als "Two Factor Authentication" (Tweestapsverificatie), "Multifactor Authentication" (Multifactorauthenticatie) of "Two Step Factor Authentication" (Verificatie in 2 stappen).


Er zijn verschillende methoden voor de tweede verificatiestap, zoals het gebruik van een authenticatie-app - denk maar aan Itsme - het ontvangen van codes via e-mail of sms, of het gebruik van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken of gezichtsscans.

Conclusie


Om onze online accounts beter te beschermen, is het essentieel om verder te gaan dan alleen wachtwoorden en multifactorauthenticatie (MFA) te gebruiken. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door het gebruik van meerdere verificatiestappen, waardoor het moeilijker wordt voor aanvallers om toegang te krijgen tot onze accounts en gegevens.


Heb je vragen over de beveiliging van je gegevens? Bel ons op +32 56 98 08 65 of stuur ons een mailtje naar info@cloudware.be. We helpen je graag verder.


Comments


bottom of page